Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

6+1 esküvői tévhit

2017. május 04. - .BFG.

Az esküvők kapcsán számos tévhit terjedt el az évek során. Kétségtelen, hogy az esküvői készülődés nem csak móka és kacagás, de érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy túlzottan ne stresszeld magad rajta. Érdemesebb inkább vidáman megélni ezeket a pillanatokat is, hiszen ez is vissza nem térő esemény az életedben.

Vannak azonban olyan hiedelmek, tévhitek, amik akaratlanul is stresszforrások lehetnek. Bizonyára te is számos kéretlen "jó tanáccsal" találkoztál már a készülődés során, amiknek nagy részét mégsem érdemes túl komolyan venni.

A leginkább elterjedt tévhit például az, hogy boldog boldogtalant meg kell hívni az esküvőre. Ezt és további téves általánosan elterjedt gondolatot cáfolok meg ebben a cikkben, ugyanis őszintén azt hiszem, hogy nem szabad általánosítani az esküvők kérdéskörében sem.

1. Mindenkit meg kell hívni az esküvőre, aki tud róla


Úgy gondolom, hogy ez az a kérdés, amiben tényleges szabadságotok kell, hogy legyen. Ne hallgassatok másra, ki mit állít, hogy mi az illendő, az legyen fontos számotokra, hogy azokkal ünnepeljetek, akik igazán fontosak számotokra, és szívesen látjátok a nagy napotokon.

Az esküvőtök olyan esemény az életetekben, amikor igazán nem mások igényeit és elvárásait kell figyelembe venni, ugyanis az emlékeitek (és a fotóitok) a tiétek maradnak, nem mindegy tehát, hogyan élitek meg. Igaz persze ez az esküvő egyéb részleteire is, de a vendégsereg az esküvői hangulatot jelentősen befolyásolja, ezért kiemelten fontos átgondolni, kiket hívtok meg.

Két kivétel van, amikor érdemes mégis meghívni olyat is, aki először nem jutna eszetekbe.
Még mindig sok háznál szokás, hogy az esküvőt a szülők finanszírozzák, és olyankor gyakran elvárásaik is vannak a meghívottak személyeivel kapcsolatban. Lehet, hogy Te nem hívnád meg a szomszéd Józsi bácsi családját, de ha a szülőknek ez fontos, és ők fizetik az esküvőtöket, kénytelenek lesztek valamennyi kompromisszumot kötni. Túl nagyot persze így sem érdemes, hiszen attól, hogy nem Ti fizetitek, az bizony mégis a Ti esküvőtök marad. :)

A másik kivétel (egyben szintén népszerű tévhit), hogy illik meghívni az esküvőre azokat, akik téged/ titeket szintén meghívtak korábban a sajátjukra. Úgy gondolom, hogy alap igazságnak ez elfogadható, de itt sem érdemes úgy gondolkodni, hogy "minden áron" meghívjatok mindenkit. Az évek telnek, a kapcsolatok pedig változhatnak. Ez legyen a szemetek előtt a döntéskor, és ne hívjatok meg valakit CSAK és kizárólag azért, mert ő is meghívott korábban.

vendegek-eskuvo.jpg

 

2. Az esküvői fotókat bárki elkészítheti, nem kell profi fotós


Nos, persze kelleni nem kell, de ha profi fotókat szeretnétek, akkor szükség lesz profi fotósra.
Manapság már sokan rendelkeznek DSLR géppel, de legalábbis digitális géppel, ami alapján úgy érzik, szuper fotókat tudnak készíteni. Persze lehetséges, hogy valakinek tényleg van tehetsége a fotózáshoz, képzettség nélkül is, azonban nem véletlenül külön szakma ez.

Ha valamire, akkor fotósra tényleg érdemes költeni, mert az emlékek bár megkopnak az évek során, a fotók mindig segítenek felidézni azokat.

Másik érdekes kérdés szokott lenni, hogy hagyjuk-e a mobilok használatát (fotózáshoz) a vendégeknek. Mindenki örömmel rögzíti a saját eszközeivel az esküvőköt, azonban gyakran a profi fotók emiatt nem lesznek mutatósak, hiszen ha a vendégseregből csak a kézben tartott mobilokat látjátok, az nem igazán szép emlék. :) Úgy vélem, hogy bár a profi fotós kiválasztása során semmiképp, de a vendégek mobilhasználatát illetően érdemes kompromisszumos megoldásra törekedni, mindenki megelégedettségére.

eskuvoi-fotos.jpg

 

3. Nem kell megtervezni az esküvő menetét, sokkal természetesebb anélkül


Az esküvő megtervezve is természetes tud maradni, sőt.
Elsőre úgy gondolnánk, hogy a spontaneitástól válik természetessé a nagy nap menete, de ez közel sem igaz.

Mivel minden bizonnyal nem házasodtok nap mint nap, így nincs is tapasztalatotok abban, hogy mi minden történhet, amit aztán spontán kéne lereagálni.
Ha felkészültök és átgondoljátok, hogy mi legyen a nagy nap menete, sokkal felszabadultabban tudtok majd viselkedni, ugyanis nagyjából tudjátok már, mire számíthattok, milyen eseményt mi követ.

A legnagyobb segítség a nap menete során természetesen a ceremóniamester vagy a vőfély, azonban ha Ti nem terveztek ilyet, akkor is készüljetek részletes előzetes tervvel. Ha másért nem, legalább azért, hogy legyen mitől eltérni. :)

 

4. Kisgyerekeket nem szabad esküvőre vinni


Sokak szerint a kisgyermekeknek nincs helyük egy esküvőn. Általában azzal támasztják alá ezt az állítást, hogy hangosak, nyűgösek és vélhetően unatkozni fognak az esküvőn. Sajnos ez valóban előfordulhat, azonban a gyermekek korától függően változik a tűrőképességük. Egy biztos, az egész kicsi gyermekek nem fogják élvezni a forgatagot, nem fogják fel, hogy mi is történik, nem értik ennek az egésznek a lelki részét, csak a sügés-forgást és a zajt fogják fel belőle.

Ennek ellenére a gyermekek számára is kellemessé lehet tenni az esküvőt. Ez persze első sorban a szülők feladata kell legyen, de a pár is segíthet. Készíthettek ki például színezőket, gondoskodhattok kifejezett gyermek asztallal, nekik való játékokkal, stb.

gyerekek-eskuvo.jpg

 

5. A menyasszonyi ruha csak fehér lehet


Ha egy állítás 2017-ben az esküvők kapcsán nem állja meg a helyét, akkor ez az. :)
Nagyon sokan ragaszkodnak még mindig a hófehér ruhához, azonban annál kevesebb menyasszony van, akinek az valóban jól is áll. Szerencsére ma már a fehér számtalan árnyalata közül lehet válogatni (tört fehér, ekrü, vanília, ...), így mindenki megtalálhatja a bőrszínéhez leginkább illőt. És a színes ruhákról még nem is beszéltünk... :)

Ami azonban nagyon fontos, hogy a dekoráció fehér színeit mindenképp igazítsátok a menyasszonyi ruhához. Ugyanis ha ekrü színű ruhában ülsz le egy hófehér abroszhoz, könnyen tűnhet használt, régi hatásúnak az. Lehetőleg ne tűnjön úgy, mintha az esküvődig egy dohányfüstös szobában tároltad volna a ruhádat. :)

 

6. Csak az örömapa kisérheti oltárhoz a menyasszonyt


Ez a tévhit igazán kár, hogy kialakult, ugyanis nagyon sok menyasszonyban kelt rossz érzést.
Örömapa, vagy az örömapával való jó viszony hiányában bárki más is az oltárhoz kísérheti a menyasszonyt, a fontos csak az, hogy ő legyen a menyasszony szívéhez egyik legközelebb álló személy.

Láttunk már olyat, hogy az örömanya, vagy akár valamelyik nagyszülő állt a menyasszony oldalán, és egyáltalán nem volt furcsa, sőt! :)

oromapa.jpg

 

+1. A fogadalomtétel amerikai szokás


És ez valóban igaz is, azonban már hazánkban is egyre elterjedtebb lett fogadalmat tenni, amit a pár tagjai egyénileg írnak meg egymásnak.
Úgy gondolom, hogy olyan kedves, plusz eleme lehet ez az esküvői szertartásnak, ami igazán személyessé teszi azt.

Nincs annál kedvesebb dolog, mint amikor az egyébként is megható esemény kicsúcsosodik néhány kedves, igazán szeretetteljes sor felolvasásával, a fogadalomtétellel.
Bármit beleírhatsz, ami rátok, és a kapcsolatotokra jellemző, akár humoros is lehet, a lényeg, hogy érezze belőle a párod, őszíntén és szívből szeretet, és komolyan gondolod a felé való elköteleződést.

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612473803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása