Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

A legnépszerűbb esküvői ételek

2017. május 26. - .BFG.

Töltött káposzta, húsleves és pogácsa. Ha esküvőre kerül a sor, ezeknek az ételeknek a gondolata minden magyar fejében megszületik. Hiszen egyrészről komoly esküvői hagyományokkal bíró nemzet vagyunk, másrészt ha családias eseményre vágyunk, gyakorlatilag egy kiadós vasárnapi ebéd menüje jó kiinduló pont lehet. Na igen, ha már családi ebéd, a rántott ételekről se feledkezzünk meg! :)

Ugyanakkor ahogy egyre nyitottabbá válunk más nemzetek kultúrája iránt, úgy veszünk át szimpatikus szokásokat, hagyományokat is tőlük. Nem egy klasszikus magyar sütemény például a muffin, mégis egyre több esküvőn veszi át akár az esküvői torta szerepét is.

muffin-torta.jpg

Ahogy korábban is megfogalmaztam már, én úgy hiszem, hogy a Nagy Napon csak az számít, hogy a házasulandó pár jól érezze magát, a számára kedves és nekik komfortos érzetet biztosító dolgokkal vegyék körbe magukat. Nem véletlenül van helye egyre több esküvőn a kis kedvenceknek is, de a pár kedvenc ételei sem maradhatnak ki esküvői menüjükből.

Sokszor persze egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, például különféle ételérzékenységeket vagy allergiát, de ezektől függetlenül is fontos kérdés, hogy milyen étel kerül felszolgálásra. 

A magyarok számára központi kérdés az étel, de azt gondolom, a lagziban ez a legtöbb nemzetre hasonlóan igaz. :)

Jellemzően három tálalási fajtából választhattok.

Talán még mindig a tálszerviz a legnépszerűbb ezek közül, ahol 4-5 főre számolva kerül egy nagy közös tálra az étel minden asztalnál. Ha 8 fős asztalaitok vannak, akkor például két nagy tál leves felszolgálása után minden az adott asztalnál ülő vendég magának szed. Népszerű megoldás, ugyanis így akár többször is ehet valaki egy adott ételből, ha nagyon ízlik neki, de könnyedén ki is hagyhat egy-egy fogást anélkül, hogy bármilyen bonyodalmat okozna ezzel.

talszerviz.jpg

Hasonló, de már valamivel "szigorúbb" megoldás a tányérszerviz, ahol nem egy nagy közös tálból szednek az asztalnál ülők, hanem mindenki kitálalt ételeket kap a pincérektől. Ez jóval modernebb, elegánsabb megoldás, azonban amennyiben nem a kifinomultság a cél, érdemes elkerülni. A vendégek ugyanis jobban kedvelik azokat a megoldásokat, ahol maguk dönthetnek az elfogyasztandó ételről és azok mennyiségéről.

Apropó mennyiség... Az elmúlt években hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendenek már az esküvőkön is a svédasztalos megoldások is. Nem hiába, hiszen így többféle ételt van lehetősége megkóstolni mindenkinek, és azok mennyiségét sem figyelik olyan szigorúan. Sokan félnek attól, hogy nehéz meghatározni a svédasztal esetében az étel mennyiségét, attól tartanak, hogy rengeteg étel megmarad. A jobb éttermek azonban segítenek meghatározni a mennyiségeket úgy az ételekből, mint az italokból. (Bár az italok kapcsán a blogon is találhattál már egy segédletet, érdemes használni.)

svedasztal.jpg

Különféle szempontokat érdemes figyelembe venni a leginkább megfelelő tálalás kiválasztása érdekében, ahogyan a menüsor meghatározásánál is.

A tányérszervízen gyakorlatilag a legkülönfélébb ételek is elképzelhetők, akár egészen elmozdulva a fine dining irányába is. Mivel ezen a módon tényleg széles a választható ételek listája, ezért nem is részletezem, ugyanis egyéni ízlés szerint akár az újra gondolt csirkepaprikás is szerepet kaphat, de ennél extrémebb ételeknek is helye lehet.

Mind a tányérszervízre mind tálszervízre igaz, hogy a menüsorban szerepelhetnek hagyományos magyar lagzin megszokott ételek, úgy mint:

- Tyúkhúsleves

- Rántott ételek

- Pörkölek

- Frissen sültek

- Édes és sós sütemények

 

Ha azonban svédasztal mellett döntötök, még szélesebb ételpalettát szükséges kigondolni. Fontos, hogy a svédasztalon megtalálhatóak legyenek:

- Saláták (öntettel és bekevert saláták egyaránt)

- Levesek (legalább két féle; általában húsleves és raguleves)

- Rántott ételek

- Frissen sültek (akár előre pácolt húsok helyben megsütve)

- Vasalt és tűzdelt húsok

- Pörköltek

- Legalább egy halétel

- Vegetáriánus ételek (a rántott gombán és sajton túl gondolva, például csőben sült vagy töltött zöldségek)

- Legalább 3 különböző sütemény

- ...

 

A magyar lagzikon ugyanakkor gondoskodni kell éjféli menüről is, ami a legtöbb esetben (mini) töltött káposzta. Tapasztalatom szerint nem érdemes ezt túl gondolni, és komoly mennyiségeket rendelni, ugyanis sok esetben addigra megcsappan a vendégek száma, és sokan nem kifejezetten éhesek a kiadós vacsorát követően.

+ TIPP : Sok vendég gyermek módjára képes örülni az esküvőkön felbukkanó csoki szökőkutakat látván, úgyhogy amennyiben van rá lehetőség, jópofa helyettesítője lehet ez a desszerteknek.

csoki-szokokut.jpg 

Azt gondolom, hogy az esküvőnek sok fontos tényezője van, de amíg a gyönyörű menyasszonyi csokor, vagy a megfelelően hajtogatott szalvéta csak a menyasszonynak lesz fontos és emlékezetes, addig a jóízű és bőséges ételekre (és italokra) minden vendég hosszú távon emlékezni fog. Ha pedig nem megfelelő ételeket tálaltok fel, arra is mindenki emlékezni fog. :)

Ha igazán körültekintőek szeretnétek lenni, akkor nem csupán a különféle igényeket veszitek figyelembe, hanem külön gyerekmenüt is terveztek. Hiszen melyik gyermek tudna ellenállni a Meselevesnek? :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6212539219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása