Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

Mennyi ital kell egy esküvőre?

2017. április 07. - .BFG.

Az esküvő szervezése során számos olyan feladat van, amire korábban nem is gondol a pár. A feladatok megoldása pedig gyakran nem is olyan könnyű és egyértelmű, mint elsőre tűnik.

Az egyik ilyen teendő az italmennyiség megsaccolása.

Az alábbiakban találhatsz egy kalkulátort, ami segíteni fog ezt kiszámolni, és néhány hasznos ötletet is megosztok.

ital.JPG

 

A vendéglátás során több lehetőség közül választhattok, ezek közül a legnépszerűbbek:

1. Szabad fogyasztás korlátlanul.

2. Szabad fogyasztás egy bizonyos összegig, onnantól mindenki magának finanszíroz.

3. Szabad fogyasztás egy bizonyos ital típusból (pl. a rövideket leszámítva).

4. A vendégek maguknak fizetik a fogyasztásukat.

 

Ha olyan étteremben tartjátok az esküvőtöket, ahol az ételeken túl az italokat is ők szolgáltatják, akkor nem is merül fel annak a kérdése, hogy mennyi ital beszerzéséről kell gondoskodni. 

Abban az esetben azonban, ha magatok kell, hogy gondoskodjatok az italokról, mindenképpen át kell gondolni (és fel is írni!), hogy miből milyen mennyiség lesz szükséges.

Ezen felül akkor lehet még fontos az italokkal kalkulálni, ha szeretnétek a költségvetésetekkel előzetesen tisztában lenni (amit mindenképp érdemes egyébként). Ha kiszámoljátok előre, hogy kb. mennyi ital fog fogyni, és felszorozzátok az étterem áraival, nem fog meglepetés érni a lagzit követően.

 

Az italmennyiség kiszámolásakor természetesen sok szempontot kell figyelembe venni, pl.:

- Hány vendéget vártok?

- A vendégek hány %-a gyermek?

- A vendégek hány %-áról tudjátok, hogy nem fogyaszt alkoholt?

- Milyen évszakban tartjátok az esküvőt?

 

Az italok előzetes kiválasztásával egyébként Ti magatok is tudjátok valamennyire irányítani azt, hogy a vendégek mit fogyasszanak inkább. 

Lévén, hogy magyarok vagyunk, a rövid italok tekintetében érdemes főként pálinkában gondolkodni ( :) ), ami lehet akár házi is. Amennyiben például a vendégek tudtára is adjátok, hogy készültetek jó házi pálinkával, akkor kevésbé fogják hiányolni az egyéb röviditalokat, ezzel pedig a kiadások is csökkenthetők.

tipp: Ha meghatározott keretből gazdálkodtok, megtehetitek azt is, hogy megkéritek a pincéreket, szóljanak nektek ha az este folyamán elértek egy előre megbeszélt összeget. Ezután eldönthetitek, hogy van-e lehetőségetek a továbbiakat is állni, vagy csak egy részét finanszírozzátok a további fogyasztásnak. 
Persze az este előre haladtával egyébként is csökkenni fog a fogyasztás.

Ugyanígy igaz az is, hogy amennyiben szeretnétek, hogy ne fogyjon túl nagy mennyiségű alkohol, akkor az alkoholmentes italok mennyiségét növeljétek meg, és helyezzétek előtérbe azokat.

Mindezt átgondolva már csak a számolás maradt, amiben ez a kép nagy segítségetekre lesz:

 eskuvoi-ital.JPG

 

Nagyon fontos azonban, hogy az előzetes költségvetéshez mindig számoljatok hozzá legalább 10%-ot pluszban, mert mindig lehetnek olyan tényezők, amivel nem kalkuláltatok előre.

Így biztosan nem fog hideg zuhanyként érni benneteket az italok költsége. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4812405491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hab a portán 2017.04.10. 15:47:21

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 14 hete szedi rendbe a Heti sajtó, miben az alkohol léte, amiért a gyűjtő minimum tortát érdemelne habbal, az se baj, ha sör lesz, hogy akadna a torkán, folyjon ki az orrán, attól függően, melyiket n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pootj 2017.04.09. 13:43:05

A posztoló vagy a kép készítője nem volt még lakodalomban. A mennyiségek nagyon alá vannak lőve. Mégnézem azt a vendéget aki nyáron délután 5-től éjfélig csak 9 deci alkoholmenteset iszik úgy hogy vaxsora és tánc is van. A 2 sör is édeskevés. Vagy az egészet össze kell adni? Vagy ha tényleg csak az esküvőről van szó akkor OK.
Az egyetlen értelmes gondolat a pincér jelzése a keret elérésekor.

bandigyerek 2017.04.09. 19:02:52

A szempontok közül kimaradt: Mennyire ismerős a vendéglős, azaz mennyire fognak átbaszni a végösszeggel, mert átfognak az biztos. Egyszerűen hülyeség étteremben tartani esküvőt, ki kell bérelni egy céges, vagy iskolai menzát, ahová mindent ti visztek, az italokra meg keríteni kell egy italnagykért (tuti hogy van ismerős ismerősének) ahonnan el lehet hozni a cuccot utólgos fizetéssel. A fenti italkalkuláció milyen násznépre lett belőve, muzulmán nyugdíjas fitneszklubra?
süti beállítások módosítása