Az esküvő szervezése során számos olyan feladat van, amire korábban nem is gondol a pár. A feladatok megoldása pedig gyakran nem is olyan könnyű és egyértelmű, mint elsőre tűnik.
Az egyik ilyen teendő az italmennyiség megsaccolása.
Az alábbiakban találhatsz egy kalkulátort, ami segíteni fog ezt kiszámolni, és néhány hasznos ötletet is megosztok.
A vendéglátás során több lehetőség közül választhattok, ezek közül a legnépszerűbbek:
1. Szabad fogyasztás korlátlanul.
2. Szabad fogyasztás egy bizonyos összegig, onnantól mindenki magának finanszíroz.
3. Szabad fogyasztás egy bizonyos ital típusból (pl. a rövideket leszámítva).
4. A vendégek maguknak fizetik a fogyasztásukat.
Ha olyan étteremben tartjátok az esküvőtöket, ahol az ételeken túl az italokat is ők szolgáltatják, akkor nem is merül fel annak a kérdése, hogy mennyi ital beszerzéséről kell gondoskodni.
Abban az esetben azonban, ha magatok kell, hogy gondoskodjatok az italokról, mindenképpen át kell gondolni (és fel is írni!), hogy miből milyen mennyiség lesz szükséges.
Ezen felül akkor lehet még fontos az italokkal kalkulálni, ha szeretnétek a költségvetésetekkel előzetesen tisztában lenni (amit mindenképp érdemes egyébként). Ha kiszámoljátok előre, hogy kb. mennyi ital fog fogyni, és felszorozzátok az étterem áraival, nem fog meglepetés érni a lagzit követően.
Az italmennyiség kiszámolásakor természetesen sok szempontot kell figyelembe venni, pl.:
- Hány vendéget vártok?
- A vendégek hány %-a gyermek?
- A vendégek hány %-áról tudjátok, hogy nem fogyaszt alkoholt?
- Milyen évszakban tartjátok az esküvőt?
Az italok előzetes kiválasztásával egyébként Ti magatok is tudjátok valamennyire irányítani azt, hogy a vendégek mit fogyasszanak inkább.
Lévén, hogy magyarok vagyunk, a rövid italok tekintetében érdemes főként pálinkában gondolkodni ( :) ), ami lehet akár házi is. Amennyiben például a vendégek tudtára is adjátok, hogy készültetek jó házi pálinkával, akkor kevésbé fogják hiányolni az egyéb röviditalokat, ezzel pedig a kiadások is csökkenthetők.
tipp: Ha meghatározott keretből gazdálkodtok, megtehetitek azt is, hogy megkéritek a pincéreket, szóljanak nektek ha az este folyamán elértek egy előre megbeszélt összeget. Ezután eldönthetitek, hogy van-e lehetőségetek a továbbiakat is állni, vagy csak egy részét finanszírozzátok a további fogyasztásnak.
Persze az este előre haladtával egyébként is csökkenni fog a fogyasztás.
Ugyanígy igaz az is, hogy amennyiben szeretnétek, hogy ne fogyjon túl nagy mennyiségű alkohol, akkor az alkoholmentes italok mennyiségét növeljétek meg, és helyezzétek előtérbe azokat.
Mindezt átgondolva már csak a számolás maradt, amiben ez a kép nagy segítségetekre lesz:
Nagyon fontos azonban, hogy az előzetes költségvetéshez mindig számoljatok hozzá legalább 10%-ot pluszban, mert mindig lehetnek olyan tényezők, amivel nem kalkuláltatok előre.
Így biztosan nem fog hideg zuhanyként érni benneteket az italok költsége. :)