Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

8 jó tanács eljegyzéshez

2017. június 18. - .BFG.

eljegyzes.jpg

Évről évre változik a világ, új szokásokat veszünk át másik nemzetektől, régi szokásokat hagyunk el, vagy éppen saját hagyományokat vezetünk be.

Nincs ez másként az esküvő és az esküvőt megelőző előkészületek során sem. Gondoljunk csak lánykérésre és az eljegyzésre, és azokra a változásokra amik az elmúlt években megfigyelhetők ebben a témában. 

Míg korábban elképzelhetetlen volt például, hogy egy pár együtt éljen az eljegyzésüket (sőt, a házasságkötésüket) megelőzőn, addig mára ez teljesen megszokottá vált. 
Ugyanígy természetes volt korábban, hogy a vőlegény elkéri a választott lány kezét annak szüleitől, azonban mára ha egy fiú így cselekszik ritkának számít és elismerésnek örvend.

 

Álljon itt néhány jó tanács, amit érdemes átgondolni, és megtartani még 2017-ben is.

1. A lánykérést megelőzően a fiú keresse fel a lány szüleit.

Bár sok helyen még mindig felkeresi a fiú a szerelme szüleit, és elkéri tőlük a választott lányt, mégis érdemes lenne ezt a hagyományt mindenkinek megtartani, és minden fiúnak tartani ezt a szép szokást. 

Mivel manapság már jóval az esküvőt megelőzően összeköltöznek a párok, vannak, akik a költözést megelőzően már megteszik ezt. Kedves gesztus ez így is, azonban mégis más, és komolyabb elköteleződés az eljegyzés, így érdemes ekkor megkérni a szülők hozzájárulását.

Sokan panaszkodnak arra, hogy nincsenek jóban egymás szüleivel vagy épp nem is ismerik őket, ezekben az esetekben is fontos ez a lépés, amivel végeredményben a jó viszony is megalapozható.

 

2. A fiú eljegyzési gyűrűt válasszon, ne karikagyűrűt.

Jellemzően eljegyzési gyűrűket kutatnak fel a fiúk amikor megszületik a fejükben a lánykérés gondolata, mégis vannak, akik (akár anyagi megfontolásból) azonnal karikagyűrű párral teszik fel a nagy kérdést. 

igent-mond.jpgKomolyabb problémát ez nem jelent, és anyagilag érthető is ez a megfontolás, azonban úgy vélem, minden menyasszonynak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy maga, párjával együtt választhassa ki azt az ékszert, amit élete végéig viselni fog. 

Egy jó kapcsolatban persze ismeri a fiú a párja ízlését, mégsem lehet biztos abban, hogy mi az, amire tényleg vágyik szíve hölgye.

 

3. A leendő vőlegény ne hozza kellemetlen helyzetbe párját a lánykéréssel.

Az internetet böngészve számos olyan videóval találkozunk, ahol az eljegyzés sokkal inkább társasági eseménnyé változott a meghitt, bensőséges lánykérés helyett.

Ahogyan minden ponton, természetesen ebben a kérdésben is azt érdemes mérlegelni, hogy a menyasszony milyen természettel bír. Amennyiben introvertált személyiség, vagy a kisebb gesztusok híve, nem érdemes olyan helyzetbe hozni, hogy sok-sok emberrel kelljen élete ezen nagy eseményében osztoznia.

 

4. A kreativitást ne legyen mellőzve.

Miután sikerült átgondolni, hogy milyen típusú eljegyzés állhat a leendő menyasszony szívéhez közel, érdemes számba venni a lehetőségeket.

Minden lány szeretne egy saját, kreatív lánykérés storyt, amire évek múltán is boldogsággal emlékszik vissza, illetve amit büszkeséggel mesélhet ismerőseinek. 

eljegyzesi-vacsora.jpgNem kell azonban végletekben gondolkodni, a lényeg az egyediség. Ezt sem kell feltétlenül túlgondolni, ugyanúgy egyedi és kreatív megoldás lehet egy közös főzés alkalmával történő letérdelés, mint egy balatoni hajókázás során feltett kérdés.

 

5. Szervezzetek eljegyzési vacsorát/ ebédet.

Ahogyan több régi szokásról, úgy az eljegyzési vacsoráról is lemond a legtöbb pár, azonban mégis érdemes átgondolni ezt. 

Eredetileg a fiús szülők hívják meg vacsorára a pár mellett a lány szüleit is, azonban ha ez kevésbé megoldható, el lehet menni étterembe, vagy akár a pár lakására is.

A lényege első sorban az, hogy a pár szülei megismerjék egymást, vagy közelebb kerüljenek egymáshoz. Ezen felül azonban hasznos lehet ahhoz is, hogy az esküvőt érintő esetleges kéréseket, fontos pontokat megbeszélhessék közösen.

 

6. Virágot és bort ajándékba.

Amennyiben tartotok az eljegyzés alkalmából étkezést, a pár férfi tagjának mindenképp illendő virággal készülnie leendő felesége és annak édesanyja számára. Hogy a jövendőbeli após is kapjon ajándékot, fontos, hogy egy jó minőségű bort is beszerezzen.

 

 7. A jegyben járás ideje.

Sok tényező befolyásolhatja, hogy meddig járnak jegyben a párok, azonban - feltételezve, hogy a lánykérés a valós házassági szándékot jelenti - nem érdemes maximum két évnél tovább húzni ezt az időszakot.

Természetesen lehetnek egyéni tényezők, például anyagi vagy időbeli korlátozottságok, ezért nagyon fontos, hogy a pár beszéljen arról, ki hogyan és mikor képzeli el az esküvőt. Amennyiben pedig a menyasszonynak határozott kérése van annak időpontját tekintve, fontos azt lehetőség szerint figyelembe is venni.

eljegyzesi-fotozas.jpg

 

8. Jegyesfotózásra fel!

Az esküvőt megelőzően a párok készíttethetnek magukról fotósorozatot a jegyben járásukat megpecsételendő.

Az esküvői fotóktól eltérően ez lehet utcai, vagy kicsivel csinosabb ruhában is, ugyanis a választott helyszín szerint akár szabadtéren vagy a pár számára fontos egyéb helyszínen is történhet a fotózás.

Sok esküvői fotós, az esküvői csomagban ajándékként nyújtja ezt a lehetőséget, így mivel nem jelent plusz költséget, érdemes élni vele. Különösen azért, mert így legalább egy kis gyakorlatot szerez a pár a fotózásban, ami hasznukra lesz az esküvőjük napján is.

 

Bár sok tanáccsal ellátják a párokat az esküvőjük kapcsán és azt megelőzően is, én továbbra is úgy gondolom, hogy a legfontosabb a saját egyéniség szem előtt tartása, hiszen ahogyan a nagy nap, úgy az eljegyzés és a kettő közötti időszak is csak a párról szabad, hogy szóljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr512603597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inteligencs elenzeki 2017.06.19. 19:06:36

Az 1. pont helyébe én ezt tenném.
Tedd fel a kérdést magadnak: Tényleg ő az igazi ?

.BFG. 2017.06.19. 19:30:07

@Comte de Gippaud: jogos felvetés, de ez a 0. pont. :)
süti beállítások módosítása