Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

Mi legyen az új nevem?

2017. március 11. - .BFG.

A házasságkötési szándék hivatalos bejelentésénél az anyakönyvvezető meg fogja kérdezni, hogy hogyan kívánja a pár viselni a nevét a jövőben.

Nem csak a menyasszonyt kérdezik erről, ugyanis manapság már nem kizárólag Ő viselheti férje nevét, a férfiak is egyre többször veszik fel a feleség (vezeték-)nevét valamilyen formában.

Kétségtelen, hogy a név megválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik, ugyanis optimális esetben még évtizedekig viseljük új nevünket, nem mindegy tehát, hogyan is cseng. :)

Könnyíti valamelyest a helyzetet, hogy 2017-ben jellemzően már a párok saját döntése, hogy milyen nevet szeretnének maguknak, ritkább esetben szólnak ebbe bele a szülők, így a pár valóban olyan nevet viselhet a jövőben, ami nekik tetszik.

Itt a lista a lehetőségekről, amiket felkínál az Anyakönyvi Hivatal (az egyszerűség kedvéért beszéljünk Kiss Anna és Nagy Béla házasságáról):

1. Nagy Béláné

Ebben az esetben csak a feleség veszi fel jövendőbelije nevét, a sajátját ezzel egyidejűleg teljesen elhagyja.

Egyre kevesebben választják ezt a formát, főként a konzervatívabb értékeket valló nők teszik le a voksukat mellette. 

Hátránya, hogy nem derül ki belőle, mi a keresztneve Nagy Bélánének, erre lehet jó megoldás a következő név választás.

 

 

2. Nagy Béláné Kiss Anna

Ez a név nyilvánvalóan csak a rövidebb névvel rendelkező pároknál lehet optimális választás, nehogy elfáradjon a feleség abban, hogy kimondja a saját nevét. :)

Jó megoldás azonban arra, hogy kiderüljön már bemutatkozáskor, hogyan szólítható a feleség.

 

3. Nagyné Kiss Anna

Az előzőnek ez egy rövidebb változata, ami különösen a 2000-res években volt népszerű. Érthető, hogy szeretik ezt a megoldást a modern nők is, hiszen úgy tarthatja meg saját nevét, hogy közben mégis felveszi a férj nevét is.

Különösen népszerű választásnak bizonyul a "dr." titulusú hölgyek körében.

 

4. Nagy-Kiss Anna (Nagy-Kiss Béla)

Az elmúlt években ez bizonyult az egyik leginkább trendi és népszerű választásnak.

Ez az egyik olyan lehetőség, ahol már a férj is megjelenhet névváltoztatási igényével, ugyanis Ő is dönthet úgy, hogy felveszi felesége vezetéknevét a sajátja mellé.

 

5. Kiss-Nagy Anna

Van lehetőség arra is, hogy fordítva tegyék ezt meg, és a férfi vezetékneve kerüljön a második helyre. 

Abban az esetben nagyon jó lehetőség ez, ha a nevek nem igazán csengenek jól egymás mellett az előző formában.

Természetesen ezt a formát is választhatja a pár mindkét tagja új neveként.

 

6. Nagy Anna

Ha pedig a feleség nem ragaszkodik ahhoz, hogy valamilyen formában megtartsa saját vezetéknevét is, akkor dönthet úgy is, hogy csak a férje nevét viseli a jövőben.

Olyan esetben választják ezt szívesen a nők, ha saját vezetéknevük nem éppen a szívük csücske valamilyen okból kifolyólag. :)

Más országokban alapvetően szokás ilyen formában felvenni a férj nevét, de itthon is megszokott és egyre népszerűbb már.

 

Sőt! Akár a férj is dönthet úgy, hogy kizárólag felesége vezetéknevét kívánja viselni.

Nem lehetséges azonban, hogy a pár mindkét tagja kizárólag a másik születési vezetéknevét viselje, jóformán nevet cseréljenek. :)

 

7. Kiss Anna

Az sem szokatlan, hogy a feleség úgy dönt, megtartja a sajátját, és egyáltalán nem veszi fel férje nevét. 

Ilyen formában lehet tisztelegni a feleség felmenői előtt, de számos más oka is lehet annak, hogy valaki ezt a formát választja.

 

Ha valakinek már eleve két vezetékneve van, az tovább bővíti és bonyolítja a palettát. :)

 

Sok mindentől függ tehát, hogy valaki végül milyen nevet választ, de egész az esküvő előttig van lehetőségünk módosítani azt, sőt még utána is bármikor (bár az már külön költséget jelent).

Tipp: A házassági szándék bejelentésekor továbbá meg kell választani születendő gyermekeink nevét is, amit szintén megválaszthatunk saját és párunk nevén túl, annak kombinációjaként is. 

 

Érdemes tehát jól átgondolni a szóba jöhető lehetőségeket, és ha lehet, csak magunkra hallgassunk ennél a döntésnél, hiszen nekünk kell együtt élnünk onnantól a házastársunk mellett az új nevünkkel is. :)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6112318187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.11. 11:31:22

Mik a választási lehetőségek Kiss-Kovács Anna és Nagy-Szabó Béla házasságánál? Lehet például Kiss-Szabó Anna?

.BFG. 2017.03.11. 12:10:27

@Online Távmunkás: Ez jó kérdés, és a sok kötőjeles névválasztó miatt szerintem néhány éven belül nagyon aktuális is lesz... :)

A Csjt. így szabályozza ezt:

"Amennyiben az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy elõzõ házassági nevének a családi nevekbõl képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a Csjt.-ben ennek megfelelõen meghatározott névviselési forma keretében melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni."

Ami nagyon fontos, hogy a családi nevekből képzett része a névnek minden esetben legfeljebb kéttagú lehet. :)

Jossarian 2017.03.11. 18:38:37

Olyan ferfihez, aki a felesege nevet akarja felvenni hazassag utan, ferjhezmenni nem erdemes. Ha meg mindketten prolik akkor meg ugyis mindegy, nem?

.BFG. 2017.03.11. 19:10:55

@Jossarian: Nem igazán látom az összefüggést :) Ha a férfinek pl. szerencsétlen vezetékneve van, miért ne szabadulhatna meg tőle "végre"? Vagy csak úgy egyszerűen, miért ne akarhatná jobban a feleség vezetéknevét?
Én nem látok ebben semmi kivetnivalót. :)

Jossarian 2017.03.11. 19:15:54

@.BFG.: nem erted mit irtam? Hogy lehet ferjhez menni valakihez akinek az a neve, hogy lakatos, szucs, bojtar vagy hasonlo jobbagymultra utalo neve van? Ott mar mindegy ki kinek a nevet viseli. Az egyik igenytelen a masik tehetetlen, kit erdekel a csaladnevuk?

.BFG. 2017.03.11. 19:37:20

@Jossarian: természetesen különböző szempontokat veszünk figyelembe amikor házasodunk; talán sokaknál ez nem bír ekkora jelentőséggel. ;)

Jossarian 2017.03.11. 20:21:48

@.BFG.: szerencsere nem, kulonben kihalna a munkasosztaly... :) Es akkor ki tartana el engem es a csaladomat? :)

Clamesa 2017.03.12. 10:45:34

@Online Távmunkás: Online Távmunkás! Nálunk a férjem és én is azonos vezetéknévre kerültünk, a leendő (most már van) gyerek is.:) Nekem eleve volt két vezetéknevem, a férjemnek egy. Ez ugye összesen három. A magyar jog szerint maximum 2 vezetékneve lehet egy embernek és az kötőjellel írandó, viszont bármilyen sorrendben, csak annyi van, hogy a gyerek vezetéknevének valamelyikünk vezetéknevével meg kell egyeznie.

Mi mindenképp akartuk, ha ilyen módon is ki van fejezve, hogy egy család vagyunk, és mivel nekem eleve két vezetéknevem volt mindig, nem volt áldozat, hogy mostantól az egyik cserélődött. Annyi van, hogy így a gyereknek rövid keresztnevet kellett választanunk. A férjem is felvette a közös, új vezetéknevet.

Tehát a négy felsorolt vezetéknévből bármelyik kettőt kiválaszthatod, bármilyen sorrendben, csak a leendő gyereked vezetékneve vagy az lesz, vagy a férjedé, nem lehet más. (Az anyakönyvvezetőnek meg kell mondani amikor mentek, mi lesz a vezetéknév, még akkor is, ha nem akartok babát soha.)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2017.03.13. 23:09:17

Elég szomorú szerintem, hogy egyesek, csak akkor érzik családnak magukat, ha felveszik egymás nevét. :(

.BFG. 2017.03.14. 11:17:06

@Kaland-Játék-Kockázat: Nem gondolom, hogy ez lenne a név felvételének fő oka. :) Nem véletlenül van többféle választási lehetőség, így mindenki ki tudja választani a számára leginkább szimpatikusat. Van aki felveszi házastársa nevét, van azonban aki úgy dönt, születéskori nevénél marad.
süti beállítások módosítása