Összeházasodunk <3

Összeházasodunk <3

Hogyan válassz esküvői ruhaszalont?

2017. június 09. - .BFG.

Az esküvői ruha az egyik, ha nem a legfontosabb része a nagy napnak.

Sokan persze azt mondják, hogy ez nem így van, de a menyasszonyok nagy része az esküvőszervezést a megfelelő menyasszonyi ruha felkutatásával kezdi. Olyan teendőket sorolnak hátrébb, mint torta választás, gyűrűk kiválasztása, de sokan még az esküvői helyszín véglegesítésénél is előbbre veszik. 

ruhaszalon.jpg

Úgy gondolom, hogy első sorban a menyasszonyi ruha kiválasztása az a feladat, amivel az esküvő szándéka valóssá, kézzel foghatóvá változik. Ha tudod azt, hogy miben leszel az esküvődön, könnyebben el tudsz képzelni mindent. :) Sőt, nagyban megkönnyíti a további részletek kitalálását és megszervezését is, ugyanis a ruha olyan meghatározó része a megjelenésnek, hogy nagyon nagy befolyással bír az esküvő alap hangulatára, kinézetére. 

Gondolj csak bele, ha egy "nagyszoknyás", hercegnős ruha a szíved vágya, nem fogsz utána tengerparti helyszíneket keresni. Persze ez fordítva is igaz, egy szabadtéri esküvőhöz lazább esküvői ruhát választasz, de jellemzően a menyasszonyok a ruhába szeretnek bele először, a helyszínt illetően rugalmasabbak. :)
Nem mindenkinél van ez így természetesen, de a ruha kétségtelen, hogy minden esküvő és minden menyasszony meghatározó eleme.

A ruha kiválasztásánál az első szempont a fazon kell, hogy legyen. Sok menyasszony már évek óta (vagy akár már gyermekkoruk óta) tudja, hogy milyen esküvői ruhát szeretne. Nem biztos azonban, hogy felnőttként még mindig ugyanarra a hercegnős, nagy abroncsos ruhára vágyik, mint 20 évvel azelőtt. Ahogyan az sem biztos, hogy minden elképzelt fazon jól is áll az alkatához. 

menyasszonyi_ruhafazonok.jpg

A ruhaválasztás fő szempontja tehát, hogy az alkatodnak megfelelő fazon legyen. Más áll jól egy magas nőnek, mint egy alacsonynak. Nem ugyanúgy mutat a nagyobb melleken egy felsőrész, mint a kisebbeken. Ugyanígy meghatározó a csípőd formája, vagy akár a hajad hossza is.

Ha tudod, hogy milyen ruhát szeretnél, már könnyebb helyzetben vagy. A legtöbb ruhaszalon kínálata megtalálható a weblapjukon, így amennyiben pontos elképzeléseid vannak, célszerű feltérképezned, hol kapható vagy kölcsönözhető olyan ruha. 

Amennyiben nincsenek elképzeléseid azt illetően, hogy milyen ruha állna jól neked, vagy nincs olyan ami a szíved csücske, akkor is érdemes körbe nézned első körben a szalonok oldalain. 

A böngészéssel már valamennyire képbe tudsz kerülni, ismerni fogod, hogy milyen ruhák vannak, mit tudsz elképzelni magadon, és főképp hol találsz olyat, ami tetszik.

A ruha kínálaton felül számos más szempontot érdemes figyelembe venni a szalonok közti keresésnél. 

Mindenek előtt például fontos eldöntened, hogy kölcsönözni szeretnél-e, vagy inkább megvásárolnád a ruhát. A szalonok szép számban értékesítenek is menyasszonyi ruhákat, de főként a kölcsönzésre specializálódtak. Amennyiben meg szeretnéd tartani a ruhát, a legtöbb ruhaszalon felajánlja, hogy a választást követően az esküvődig nem adják ki másnak már a választott ruhát (kivéve persze a már lefoglalt időpontok). Vannak akik pont ezért döntenek a vásárlás mellett, mert úgy gondolják, így kisebb a kockázata annak, hogy komolyabban elhasználódik vagy sérül a ruha a nagy napig. Ahogyan a kölcsönzésnél, ez is természetesen főként bizalmon alapuló megegyezés, ugyanis hiába veszed meg a ruhát, nem jellemző, hogy azonnal haza is viszed.

menyasszonyi_ruhaproba.jpg

A ruhák állapota szintén egy olyan szempont, amit érdemes a szalon kiválasztásánál figyelembe venni, ugyanis (bár nem jellemző, de) vannak olyan helyek, ahol nem ügyelnek arra, hogy szép állapotban tartsák meg ruháikat. Nem tudod ezt biztosan kiszűrni addig, amíg el nem látogatsz a helyre, azonban a honlap jó kiinduló pont lehet.

Budapesten például jellemzően a ruhaszalonok szép állapotú ruhákat kínálnak, de biztosabb lehetsz benne akkor, ha látod, hogy igényes weboldallal is rendelkeznek.

A honlap megtekintése tehát mindenképp elengedhetetlen, ugyanis nem csak a kínálatot tudod felmérni, hanem a cégről is kapsz egy képet, ami alapján könnyebben el tudod dönteni, hogy számodra megéri-e ellátogatni hozzájuk vagy sem.

Bár sokan úgy gondolják, hogy az országon belül Budapesten találhatóak a legszebb ruhák, és a nagyvárosokban a legnagyobb a kínálat, mégis mindenképp érdemes a kisebb városok szalonjainak is ránézni a webes megjelenésükre, vagy jártadban-keltedben benézni vidéki szalonokba is.

A vidéki szalonokban is igazi kincsekre lehet bukkanni, valamint a kisebb költségvetéssel gazdálkodó menyasszonyok is könnyebben találnak maguknak nem csak hozzájuk, hanem a pénztárcájukhoz is illő ruhát.

Ha nem fehér (vagy valamilyen árnyalatában tündöklő) ruhát szeretnél, akkor jelentősen leszűkíted a szalonok listáját, érdemes célzottan böngészned, ugyanis kevés szalon tart színes ruhát.

Megfigyeltem ugyanakkor, hogy a kifejezetten hófehér ruha kedvelőinek sincs egyszerű dolga a megfelelő ruhaszalon keresésekor, ugyanis az utóbbi években a törtfehér, az ekrü, és ezekhez hasonló fehér árnyalatok népszerűbbek.

menyasszonyi_ruhaszalon.jpg

Vannak azonban olyan tényezők, amik nem derülnek ki a választott szalonokról időben, csak a helyszínen szembesülsz vele. Ilyen lehet például az, hogy van olyan szalon, ahol nem engedik, hogy lefotózd magadat a ruhában (pedig ez a hezitálás szakaszában igazán hasznos tud lenni :) ), ahogyan vannak olyan szalonok is, ahol meghatározott számú kísérő tarthat veled.

Egy biztos, az esküvőszervezés olyan terület, ahol valóban csak olyanoknak szabadna dolgozniuk, akiknek szívükhöz közel áll a téma, ugyanis a nem empatikus és kedves szolgáltatók nehezíthetik, vagy akár feszültté is tehetik a készülődést. Nincs ez másképp a ruhaszalonokban sem. Készülj fel, hogy nem mindenhol a "Tündér Keresztanya" fog öltöztetni, és ne hagyd, hogy egy morcos szolgáltató elrontsa a ruhapróbák csodálatos hangulatát. :)

Ahogyan az esküvő egyéb részleteinél tehát, a megfelelő szalon kiválasztásakor is első sorban mások ajánlásait érdemes főként figyelembe venned, valamint a szalonok internetes jelenlétét. Ha ezek alapján választasz szalont, nagy csalódás már nem érhet. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszehazasodunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5812575429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása